Stängslet som delar Malmberget
1 av 4
Stängslet som delar Malmberget Foto: Nils Eklund
Dan Johansson, LKAB
2 av 4
Dan Johansson, LKAB framför en modell av Malmberget. Foto: Nils Eklund
Gällivares vänsterpartistiska kommunalråd, Jeanette Wäppling.
3 av 4
Gällivares vänsterpartistiska kommunalråd, Jeanette Wäppling. Foto: Nils Eklund
Malmberget
4 av 4
Malmberget Foto: Nils Eklund

Bostadsbrist oroar boende i Malmberget

2:05 min

I Malmberget tar nu samhällsflytten fart som aldrig förr efter att statliga gruvbolaget LKAB nyligen kom med detaljerade besked om hur många och vilka som måste flytta de närmaste åren. Samtidigt växer ovissheten bland de boende i Malmberget, eftersom det redan idag råder bostadsbrist i Gällivare.

– Vi vet ju inte var vi ska ta vägen. Vi har ju en husvagn så vi får väl bo där med en elstolpe. Man måste ju ha tak över huvudet, säger Ann-Christin Olofsson i östra Malmberget.

Hon bor nästan granne med gropen som sedan många år klyver av Malmberget i två delar och som uppstått till följd av LKAB:s järnmalmsbrytning underjord. Senast nästa år måste Ann-Christin flytta enligt gruvbolagets besked nyligen.

– Vi ser att gruvan påverkar samhället mer än vad vi tidigare har bedömt och det går fortare. Och det som händer är att vi påverkar marken, det uppstår rörelser i marken, säger Dan Johansson på LKAB som är ansvarig för samhällsomvandlingen i Malmberget.

Att gruvan en dag kommer tvinga bort invånarna från Malmberget är ingen nyhet och tusentals har redan lämnat bruksorten sedan den blomstrade som mest under 60-talet med över 10 000 invånare. Men förändringen har aldrig skett så snabbt som det ska ske nu. 2000 människor måste ha lämnat sina hem inom fyra år.

Gruvbolaget kompenserar för skadan de orsakar och ersätter exempelvis villaägare med ett nytt likvärdigt hus eller pengar och de som bor i hyresrätter får en hyresrabatt under de första åren om de måste flytta till en dyrare lägenhet.

Samtidigt råder det som på många andra håll bostadsbrist i Gällivare som blir än mer ansträngd när en så stor del av kommunens invånare kommer behöva nya hem de närmaste åren. Kötiden till det allmännyttiga bostadsbolaget Toppbostäder är idag 10 år.

Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling (V) ser med oro på ett scenario om kommunen med hjälp av andra aktörer inte lyckas får fram tillräckligt med bostäder.

– Alltså risken är ju alltid att människorna flyttar härifrån och vi vill ju att människorna bor kvar här. Och det är inte bara bostäder. Vi ska också flytta en massa lokaler och verksamheter och det behöver ske samtidigt så att vi kan bygga ett attraktivt samhälle så att människorna väljer att stanna kvar här, säger Jeanette Wäppling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista