Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid LTU.
1 av 2
Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid LTU. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
Ugnen i pelletsverket KK4.
2 av 2
Ugnen i pelletsverket KK4. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Järnmalm från Norrbotten är efterfrågad

Jag tror att botten är nådd
2:08 min

Under en lång rad av år har järnmalmspriset dalat kraftigt, men sedan i slutet av förra året har dagspriserna på järnmalm klättrat stadigt uppåt. Trots det är det för tidigt att prata om trendbrott.

– Ja, jag tror att det är lite tidigt att prata om ett trendbrott. Men jag är ganska säker på att vi nått bottenläget men kommer vi in i 2017 kanske i slutet så kanske man kan se ljuset i tunneln, säger Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Men om man är i botten så finns det väl vara ett håll man kan gå?

– Ja, det har du sant i, men man kan få ligga kvar i botten ett tag innan man klättrar uppåt, säger Magnus Ericsson.

Utöver professuren i mineralekonomi så jobbar Magnus Ericsson på SNL Metalls and mining, ett internationellt företag som håller koll på och försöker förutsäga kommande världsmarknadspriser på metaller.

Men även om de riktigt ljusa tiderna är en bit bort så har järnmalmen från Norrbotten en stor konkurrensfördel.

– Det som är intressant för Norrbotten på långsikt, kommer behovet av järnmalm att finnas kvar. De här topp-kvaliteter som LKAB producerar och som Northland hade innan nedstängningen kommer alltid att finnas behov av. Sedan ska man komma ihåg att dem får extra betalt för kvaliteten, säger Magnus Ericsson.

När världsmarknadspriserna på en metall faller till riktigt låganivåer tvingas flera aktörer att upphöra med sin verksamhet. Ju lägre nivåer, ju fler aktörer tvingas att stänga ner sin verksamhet. Ju längre tid med låga priser, ju fler faller bort.

– Ja bara i Kina så har 50 procent av deras kapacitet på järnmalmsproduktion försvunnit under senare år. Men sedan så tillkommer det nya aktörer. Bara i år kommer det till nya i Brasilien. Så det kommer att vara tufft några år, så är det, säger Magnus Ericsson.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".