Pi
1 av 2
Isabelle Niemi och Lars-Erik Persson firar Pi-dagen med föreläsningar Foto: David Ohlsson/Sverigesradio
Elever på föreläsning med anledning av Pi-dagen
2 av 2
Andreas Granath som är en av spetseleverna från Kungsfågelnsgymnasium föreläser om primtalsfördelning. Foto: David Ohlsson/Sverigesradio

Idag firas 3,141592

4:44 min

Idag är det Pi-dagen och det firas på flera håll i landet, bland annat på universitetet i Luleå.

Den 14 mars varje år firas Pi-dagen med anledning av talet 3,14.

Studenter och lärare vid Luleå Tekniska Universitet och gymnasiets Spetsutbildning i matematik firade dagen med föreläsningar för och av programmets elever.

I cirka fyratusen år har människan känt till talet Pi, som bland annat används för att beräkna omkretsen på en cirkel. Inom matematiken representeras det av grekiska tecknet π.

Isabelle Niemi, som är student vid Umeå Universitet, har själv varit spetselev och höll idag en föreläsning om talet Pi och dess historia.

– Jag tycker att det är coolt att det är något som vi har vetat om så länge och att det är något helt fundamentalt för att cirkeln är en form som alltid funnits.

Lars-Erik Persson, professor vid LTU säger att det kanske är det mest kända talet i historien och det finns hela tiden i vår vardag.

– Även då du äter frukost så ser du Pi framför dig för du har en cirkel framför dig. Både ytan och omkretsen kan beskrivas av Pi.

Talet Pi har påverkat vår värld men hur hade världen sett ut om vi inte hade haft talet Pi?

– Ja den hade varit något helt annat, konstaterar Lars-Erik Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista