Skiss över kvarteret fågeln.
1 av 3
Foto: Skiss: Tirsén & Aili
Sanna Pettersson, pensionär i Luleå.
2 av 3
Sanna Pettersson har inget emot de nya husen.
Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd i Luleå. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
3 av 3
Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd i Luleå. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

160 lägenheter - mitt i vattnet

1:37 min

Ett helt nytt stadskvarter med 160 lägenheter, där det i dag bara finns vatten. Det här planerar Luleå kommun mitt i centrum - men platsen är kontroversiell. Trots det vill kommunalrådet Yvonne Stålnacke gå fram med planerna.

– Ja, därför att det finns ett stort behov av bostäder i Luleå. Det är ju en fråga som vi jobbar dagligen med.

Drygt 5000 kvadratmeter ny mark ska skapas vid Gråsjälfjärdens strand på bostadsområdet Varvet i Luleå. Men projektet är omstritt. Byggarna har testat tidigare, men den gången fälldes hela projektet av överklaganden, som gick ända till regeringen.

Yvonne Stålnacke anser ändå att området är bra.

– Det är klart att vi måste titta på att förtäta där vi har VA. Och centrum är ett sånt område där vi har tillgång till VA. Samtidigt kommer man att förbättra tillgängligheten i närheten av vattnet. Så jag tror att det kommer att bli väldigt bra, säger hon.

Det har alltså funnits ett hårt motstånd, men det är inte alla boende i området som har synpunkter på planerna.

– Neej, jag kan inte ha det för jag är så gammal så jag vet ju inte hur länge jag kommer att leva om det är några hus färdiga när jag knallar vidare. Jag är ju snart 90 år, säger hon.

Hon är ute och går vid isen, där de nya husen ska ligga. Kommunen vill bygga ett promenadstråk utanför byggnaderna, men de kommer ändå att skärma av havsutsikten. Sanna Pettersson bryr sig inte.

– Då får man väl gå så man ser vattnet om man inte ser det inifrån. Vad fåniga folk är. Man kan ju inte neka någon att bygga för det är bostadsbrist, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista