Dan Lestander med sitt gäddbete som kommer att presenteras på sportfiskemässan i Älvsjö till helgen.
Dan Lestander med sitt gäddbete som kommer att presenteras på sportfiskemässan i Älvsjö till helgen. Foto: Ulf Larsson/Sveriges rADIO

Världspremiär för nytt gäddbete från Norrbotten

1:46 min

På den stora sportfiskemässan i Älvsjö till helgen kommer det att vara världspremiär för ett nytt gäddbete utvecklat i Norrbotten.

Det nya gäddbetet som kommer att på sportfiskemässan utanför Stockholm  i helgen är utvecklat av konstnären Dan Lestander, från Luleå.

– Det är baserat på en uppfinning jag gjort som ger betet en hel oregelbunden rörelse i alla farter, säger han.

Dan Lestander är kanske mest känd hos norrbottningarna som konstnär, som ställt ut, bland annat på Liljevalchs. Även stora offentliga konstverk finns att beskåda, bland annat i Haparanda och kanadensiska Quebec. Men den kanske mest kända verket är den så kallade rostbollen i Notviksrondellen i Luleå.

Men steget mellan konst och betesdesign är inte så stort.

– Sättet att arbeta när jag jobbat med prototypen har jag jobbat som jag jobbar med skulpturer, jag har använt lera, trä och gjutit, men även färg. Det finns en symbios mellan konst och fiske. Sedan är det spännande att jobba mot en ny publik, fiskarna men även det som finns under ytan, själva fisken, säger Dan Lestander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista