Skylt som meddelar att ett tåg ställts in. Foto: Claudio Bresciani / TT
Foto: Claudio Bresciani / TT

Hälften av tågen till Luleå försenade

1:35 min

När Trafikverket nu sammanställt hur punktliga landets persontåg var under årets första månader hamnar tågtrafiken till Luleå på en mindre smickrande sistaplats.

Under januari var det knappt hälften, 48,4 procent, av persontågen som ankom på utsatt tid till Luleå.

Under februari såg det något bättre ut, då ankom 68 procent av tågen i tid, men det är fortfarande den sämsta siffran i landet – något som Bengt Olsson, kommunikationschef på trafikledningen hos Trafikverket, menar till största delen beror på kylan i norr.

–Under vecka tre var det ner mot minus 37 grader, och då valde trafikföretagen att ställa in trafik.

Och det är just de inställda tågen som försämrar statistiken för trafiken till Luleå. I Trafikverkets sammanställningen räknas nämligen också inställda tåg som försenade. Och att ställa in tåg är ibland ett måste för passagerarnas säkerhet, menar Bengt Olsson.

– Här är det ju säkerhetstänkandet som tar vid. Är det minus 37 och ett tåg stannar ute på linjen och det blir strömlöst, då blir det väldigt kallt väldigt fort. Därför hade vi en diskussion med järnvägsföretagen och de valde att ställa in ett antal av sina avgångar. Det är det du ser i siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista