Kvinna framför fönster.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke hoppas att fler skolor ansöker om de medel som finns för att utveckla fler kulturskolor. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Kulturskolan i fokus för Bah Kuhnke

3:36 min

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke deltog idag under Kulturskolerådets rikskonferens i Luleå, där fokus låg på kulturskolans förutsättningar och utveckling.

100 miljoner kronor. Så mycket pengar satsar regeringen under detta budgetår för att förbättra kulturskolans förutsättningar och utveckling – och idag fanns kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på plats under Kulturskolerådets rikskonferens i Luleå för att diskutera hur dessa pengarna bäst ska förvaltas.

– Det kan vara att kompetensutveckla de som jobbar på kulturskolor, till att ta in fler instrument och utveckla kulturskolans innehåll, säger Bah Kuhnke.

Idag finns det två kulturskolor i Norrbotten, i Boden och Luleå, som inte tar några avgifter.

Förhoppningen är nu att fler glesbygdskommuner ska få del av den stora kakan och kunna öka tillgängligheten för skolelever – och det snart.

– Redan till hösten bör dessa pengar vara i rullning. Jag hoppas att de kommuner som inte kan erbjuda sina ungdomar en kulturskola ansöker om de här medlen och åtminstone börjar en satsning i en liten skala, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista