Fredrik Kenttä från Luleå är nu på väg. Från Råneå till Narvik på skidor, med en pulka på isiådär en 70 kilo.
Starten var tuff för Fredrik Kenttä från Luleå, här två dagar in på den tre veckors långa färden mot Narvik. Foto: Anna Lidé

Han åkte skidor från Råneå till Narvik

8:26 min

Tre veckor, 52 mil och 38 chokladkakor senare, kan han nu konstatera att han klarade sin utmaning.

Under ett antal måndagmorgnar har vi fått följa Fredrik Kenttäs öden och äventyr från Råneå till Narvik, och nu har han äntligen tagit sig i mål. Brunbränd och bortåt tio kilo lättare summerar han sitt äventyr i morgonstudion, dit han också tagit med sig sina skidor och pjäxor.

– Jag känner mig nästan lite naken utan dem nu, konstaterar han efter 24 dagar på skidor.

Men han är ingalunda less, utan har redan hunnit vara ute på skidtur sedan hemkomsten. Kanske för att få vara för sig själv en stund, för han konstaterar att det inte är helt lätt att ställa om från så lång tids ensamhet till folkmyllret.

Dieten har bestått av cirka 7000 kalorier om dagen, en carbonara till frukost (frystorkat), nudlar eller varma koppen till lunch, och kanske lite mer carbonara till middag. Tio timmar om dagen på skidor och 38 chokladkakor.

– Sjukt ändå att man kan piska och spöa kroppen så här mycket, och att den ändå håller. Det är anmärkningsvärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista