Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.

Idrotten i Boden vill integrera fler

3:50 min

Mångkulturella Boden satsar medvetet på att få in nyanlända i idrottens värld, så snart de anlänt till Sverige. Projektledaren, som själv invandrat till Sverige som barn.

Bodens BK leder arbetet och nya projektledaren - tillika spelande tränaren - Peter Gitselov menar att han har stor nytta av sina egna erfarenheter som invandrare i arbetet med projektet "Boden för alla".

Själv kom han till Sverige 1992 och då fanns det inte några integrationsinsatser.

– Då fick man sköta sig själv. Nu har Sverige har utvecklats då det handlar om integrationen. Det erbjuds aktiviteter så det inte skapas rastlöshet.

Idag är ett 60-tal nyanlända ungdomar med i BBK:s verksamhet - och det i ett stadium då de ännu inte vet om de får uppehållstillstånd. Och Peter Gitselov välkomnar fler:

– Vi har "no limit". Det finns plats för alla. Och om det rent geografiskt passar bättre att spela fotboll på någon annan ort hjälper vi till att slussa vidare ungdomarna.

Framtidens mål med projektet är att nå tjejer och jobba med fler idrotter än bara idrott, samt att få in de nyanländas föräldrar i verksamheten också.

– En utmaning är förstås kulturkrockar. Och det vi jobbar hårt med är att alla verkligen ska förstå den svenska kulturen också, att det inte bara förväntas att svenskarna ska lära sig om de andra kulturerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista