Sara Svensson, sektionschef på park och evenemang på Luleå kommun vid snöborgen i Södra hamn.
Sara Svensson, sektionschef på park och evenemang på Luleå kommun vid snöborgen i Södra hamn. Foto: Anna Lidé/ Sveriges Radio.

En kvarts miljon åk i populära snöborgen

2:31 min

Räkneverket landade på 250 000 åk i isbanan när snöborgen på södra hamnplan i Luleå nu förvandlats till en blöt hög och säsongen kan summeras.

Sara Svensson, som sektionschef för park och evenemang i Luleå kommun är nöjd, men ser också förbättringspotential då det handlar om eventuellt framtida snöborgar i Luleå.

– Belysningen har sett bra ut, men rent driftsmässigt har vi haft problem, säger hon.

Belysningen tror hon också är nyckeln till att snöborgen visat sig vara populär, inte bara på dagarna utan även under kvällstid. Allting blir tydligt genom räkneverket som registrerat antalet åk i rutschkanan.

Det visar sig att mer än dubbelt så många åkt i snöborgen, jämfört med en vanlig säsong med snödjuret, som i många år byggdes i stadsparken i Luleå. Det beror enligt Sara Svensson just på att snöborgen även varit populär även under kvällstid. Peaken i popularitet har legat strax efter middagstid mellan 18-19.

När det gäller det tidigare snödjuret låg den högsta toppnoteringen på drygt 100 000 åk. Peaken låg dessutom på dagtid mellan klockan 12-14.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista