Birgit Ahlström sitter i ett tillfälligt rum på ett äldreboende.
Birgit Ahlström har ingen bostad att komma hem till. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Sjuka Birgit, 75, saknar hem - ska lämna boende

2:09 min

Njursjuka Birgit Ahlström, 75, sitter i en rävsax i bostadsbristens Luleå. Hon ska ut från sitt tillfälliga rum på ett vårdboende, men har ingen bostad att komma hem till. Hennes dröm: En tvårummare.

– Flickorna och killarna som jobbar här är väldigt rara, och jag får mat, god mat, och de hjälper mig när det är något. Det värdesätter jag. Men jag tycker inte att kommunen bryr sig mycket om sina invånare, säger Birgit Ahlström.

Tillvaron blev inte som hon tänkt sig. Hon sitter i sin rullstol, och lyssnar på surret från den elektriska patientsängen i ett litet anhörigrum på ett äldreboende i Luleå. Ett rum som hon måste ut från, trots att hon saknar bostad.

Hon, som hade planer, då hon flyttade till Luleå från Enköping förra sommaren för att komma närmare dottern, barnbarnen och barnbarnens barn.

– De har ju bott här uppe mellan 15 och 20 år, och då har vi inte träffats så många gånger. Då kunde det ju vara roligt att få vara med dem i slutet, säger hon.

När Birgit Ahlström flyttade till Luleå kändes allt bra. Hon bodde i en husbil i väntan på lägenhet, och trivdes bra. Men efter ett fall i höstas fick hon vårdas på sjukhus i flera månader. Det tog hårt, och hon kan fortfarande inte gå.

Hennes dotter bor tre trappor upp, utan hiss. Birgit Ahlström tycker inte att det fungerar, för då måste hon bäras upp och ner flera gånger i veckan då hon ska på dialys på Sunderby sjukhus. Någon egen lägenhet får hon inte, trots flera års köande hos Lulebo. Bristen är stor.

– Jag skulle vilja ha så att jag fick mina möbler och mina grejer. Det har jag ju inte här för jag packade ju ner allt och så står det i ett förråd alltihop, säger hon.

Hon letar även bostadsrätter, men de är dyra och hon är osäker på om banken vill ge henne något lån. Birgit Ahlström säger flera gånger att hon inte vill vara till besvär. Hon försöker hålla modet uppe, men ibland blir hon ledsen när oron kommer.

– Jag hoppas att jag får nåt. Men ibland vill jag inte leva längre, jag tycker att det är så jobbigt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista