Britta Johansson Norgren efter målgången i Vasaloppet 2016.
Britta Johansson Norgren efter målgången i Vasaloppet 2016. Foto: Ulf Palm/TT

Britta Johansson Norgren i Nordenskiölds spår

1:38 min

Tidigare har hon åkte i spåren av Gustav Vasa, nu är det polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld som är upphovsman till ett långlopp som Britta Johansson Norgren ska åka. 

Den 10 april klockan sex på morgonen är det start för det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet, med start i Purkijaur och upp till Kvikkjokk och sedan samma väg tillbaka men ända till Jokkmokk där målet är.

Nordenskiöldsloppet har inte genomförts i sin fulla sträckning sedan 1884 men nu är det dags igen och i dagsläget är det nästan 400 som anmält sig till det ultralånga skidloppet som lockat världsstjärnor. 

Två av världens bästa långloppsåkare har nu sagt ja till att delta i det första loppet. Det är Vasaloppsvinnaren John Kristian Dahl och damtvåan Britta Johansson Norgren som också är en av världens bästa långloppsåkare.

− Det är svårt att veta vad det är för utmaning man ställs inför, man vet inte hur kroppen kommer att reagera, hur man ska klä sig och hur skidorna kommer att fungera under en så lång tävling, säger Britta Johansson Norgren. 

Det längsta lopp hon deltagit i förut är Vasaloppen som är nio mil men nu blir det med än dubbelt så långt så åktiden är svår att beräkna: 

− Är det nattkallt och lätt före hoppas jag på att kunna åka på tolv timmar men är det nysnö och är tungt kommer tiden att rinna iväg. 

Historik om loppet:

Den historiska bakgrunden till loppet börjar med en av Nordenskiölds expeditioner till Grönland. Efter att ha kört fast med tunga slädar i issörjan skickade vetenskapsmannen iväg två samiska expeditionsmedlemmar österut med uppdraget att söka efter oupptäckta gröna dalar i inlandet.

Efter att ha skidat nästan oavbrutet i två och ett halvt dygn kom de utmattade tillbaka. Utan att ha sett något annat än snö och is hade de avverkat 460 kilometer på 57 timmar. När expeditionen kom hem till Sverige igen togs Nordenskiölds uppgifter om skidåkarnas prestation emot som rena lögner.

För att bevisa uppgifterna och återupprätta sin heder anordnade polarfarare Nordenskiöld en tävling. Den 3:e april 1884 klockan 18.00 ställde sig 18 samer och nybyggare bakom en startlinje i Purkijaur utanför Jokkmokk. I obanad terräng och utan nattvila skulle de skida 22 mil längs sjöarna i Lilla Luleälvens sjösystem.

Efter en tajt uppgörelse med Per-Olof Länta de sista två milen gick Pavva-Lasse Nilsson Tourda i mål efter 21 timmar och 22 min, bara fem sekunder före Länta. Sedan dess har ingen gjort om bedriften. 

Fakta: Red Bull Nordenskiöldskoppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista