Curt Johansson som till en början är ordförande i SDHL.
Curt Johansson som till en början är ordförande i SDHL. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio

Ny organisation för svensk damishockey

1:51 min

Mitt under brinnande SM-finalerna mellan Luleå och Linköping kommer beskedet om att svensk damishockey tar ett stort kliv i utvecklingen och bildar en riksorganisation Svenska Damhockeyligan eller SDHL.

Uppstarten av paraplyorganisationen är i full gång och redan till nästa säsong kommer då riksserien byta namn till SDHL.

Svenska ishockeyförbundet är med på banan och sitter just nu i förhandlingar med en interrimstyrelse för SDHL, kring avtalet parterna emellan.

Den tidigare ordföranden för Luleå hockey Curt Johansson, som bland annat varit Luleå hockeys representant i styrelsen för SHL, är till en början ordförande i den nya organisationen SDHL.

– Det här är damhockeyns framtid. Det ska höja nivån och det ska få en kraftig satsning på elitverksamheten och om man gör det och det är många klubbar inblandade så kommer det också till att bli en större bredd och många flickor kommer bli intresserade att vilja börja spela ishockey, säger Curt Johansson

Det är snabba ryck för den nya organisationen. Planerna har funnits en tid, men redan till nästa säsong kommer Riksserien byta namn till SDHL.

Curt Johansson med mångrig erfanhet tror att han kommer dra nytta av sina tidigare erfanheter.

– Jag är ju gammal byråkrat, så jag vet ju hur man driver utvecklingarbete och det är väl lite därför jag ställt mina krafter till förfogande, säger Curt Johansson.

Han tycker och känner att damernasa verksamhet måste lyftas fram.

– Det saknas ju en paraplyorganisation och för att man ska kunna höja nivån på det sätt som vi då vill är enda föruttsättningen att man skapar en riksorganisation, säger Curt Johansson.

Sveriges Radio sänder damernas final mellan Luleå/MSSK och Linköping på webben eller i appen Sveriges Radio Play på lördag med start 12.55.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista