Jonas Millgård, överläkare Kompetenscentrum för hjärtsjukvård
Vårda eller spara? Överläkaren Jonas Millgård beskriver vårdpersonalens verklighet. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Vårdens dilemma - del 1

Ska landstinget hålla budget eller vårda fler patienter?

1:31 min

Fler patienter ska få tillgång till den bästa vården. De nationella kraven är glasklara, men drunknar i det ekonomiska stålbad som är vardag för Norrbottens läkare och sjuksköterskor.

– Sammantaget förväntas vi erbjuda fler patienter den vård vi redan genomför, säger Jonas Millgård, överläkare vid Kompetenscentrum för hjärtsjukvård i Sunderbyn.

Redan förra året var Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för hjärtsjukvård uppe till diskussion i Norrbottens läns landsting. Då beräknade Jonas Millgård kostnaden för att bygga ut vården. Enligt honom rör det sig om kostnadsökningar på 30–34 miljoner kronor årligen.

– Ja, om vi ska efterleva de centrala delarna av riktlinjerna, säger Millgård.

Liksom stora delar av landstingets verksamhet går hjärtsjukvården back. För Kompetenscentrum i Sunderbyn rörde det sig 2015 om ett budgetunderskott på cirka 12 miljoner kronor.

Hur anpassningen till de nationella riktlinjerna ska finansieras är, enligt Jonas Millgård, fortfarande en obesvarad fråga.

– På det större planet är det klart att vi läkare är medvetna om kostnader också, men naturligtvis ser jag som läkare framför allt till den enskilde patientens bästa, säger han.

Ulf Bergman, länssamordnare inom närsjukvården, understryker att personal inom fler medicinska områden än just hjärtsjukvården brottas med att införa nationella riktlinjer. Enligt honom behöver inte förändringarna vara förenade med så stora kostnader.

– I första hand ska vi se hur vi kan samarbeta bättre för att nå de här målen. Prioriteten för oss är att försöka jobba effektivare med befintliga resurser, säger Ulf Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista