Karnevalståg för att rädda småskolor i Luleå.
Karnevalståg för att rädda småskolor i Luleå. Foto: Pernilla Hansson

Karnevalståg som protest mot skolnedläggningar

1:12 min

Ett livligt och högljutt karnevalståg drar genom Luleås gator och torg. Det är Samordningsgruppen "Hela kommunen ska leva och lära", som kämpar mot de kommande skolnedläggningarna, och som hoppas på en bred uppslutning av Luleborna.

Protesterna sker för att manifestera missnöje mot sättet som de styrande socialdemokraterna, tillsammans med flera andra partier, vill lägga ner små skolor i kommunen på i "Framtidens skola". 

Sen tidigare har nedläggningen av högstadieskolorna på Hertsön och i Sunderbyn plockats bort från förslaget. Nu i veckan klubbades nedläggningarna igenom av kommunstyrelsen, men nedläggningsbesluten blir definitiva först när fullmäktige i nästa månad sagt sitt.

Framtidens skola innebär att Svartöstadsskolan läggs ner nu till vårterminens slut, Kläppenskolan 2017 och Kyrkbyskolan 2021. Ytterligare fyra skolor och tio skolor ska enligt strukturförändringarna stängas.

Det förra karnevalståget den 28 november var den största manifestationen i Luleå på tio år, enligt samordningsgruppen.

Enligt arrangörerna var det närmare 500 personer som deltog i tåget under lördagen i centrala Luleå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista