Ovanligt jordskalv skakade norra Sverige

0:51 min

Ett jordskalv har inträffat i norra Sverige. Det skedde klockan 22.55 och hade en preliminär magnitud på omkring 4. Epicentrum var i Bottenviken cirka sex mil sydost om Piteå.
– Det är ett ovanligt stort skalv för svenska förhållanden, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Ekot. 

Skalvet har känts från Skellefteå och Umeå upp till Piteå, enligt flera personer på sociala medier, skriver Norran.se.

– Det skakade till rätt ordentligt. Litegrann som när väghyveln far förbi utanför huset. Det durrade till ordentligt i kanske tio sekunder, säger Ulrika Johansson, som bor på Porsön i Luleå, till P4 Norrbotten. 

Skalvet hade en preliminär magnitud på omkring 4.

– Det är ett ovanligt stort skalv för svenska förhållanden. Sådana här skalv inträffar kanske vart tionde år, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Ekot. 

Skalvet hade sitt epicentrum ute i Bottenviken ungefär 60 kilometer sydost om Piteå, enligt Bödvarsson.

Samtalen och mejlen har strömmat in till redaktionen, rapporterar Västerbottens-Kuriren. 

SOS Alarm har blivit fullkomligt nerringda på grund av jordskalvet.

– Folk är oroliga och vill veta vad som hänt. Det tar våra resurser och gör att svarstiderna blir längre för andra samtal, säger SOS-operatören i Luleå till P4 Norrbotten. 

SOS Alarm tipsar om att den som har frågor om exempelvis jordbävningar istället bör ringa nummer 113 13 för att inte belasta kön till 112.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista