Reynir Bödvarsson
Reynir Bödvarsson är seismolog vid Uppsala universitet. Foto: Staffan Claesson/TT

Seismologen Reynir Bödvarsson: Skalvet väcker frågor

4:10 min

Jordskalvet i norra Sverige i lördagskväll hade en preliminär magnitud på omkring 4, men vart hundrade år kan en magnitud på omkring 5 inträffa i området och vart tusende år kan skalv kring 6 ske.

Skalvet inträffade kl 22.55 med epicentrum cirka 6 mil sydost om Piteå - och skalvet utlöste en våg av reaktioner på sociala medier. Många Piteåbor och Lulebor beskrivit hur skalvet kändes, men även reaktioner har kommit från Böle, Älvsbyn, Boden, Nyborg och en rad andra platser i länet.

– Det är ett ovanligt stort skalv för svenska förhållanden. Sådana här skalv inträffar kanske vart tionde år, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Ekot.

- Det gör det extra intressant i flera avseenden, säger han. Och påminner oss om att allvarliga jordskalv kan inträffa i området, även om de är betydligt mer ovanliga. 

Reynir Bödvarsson menar att forskare behöver ta reda på mer hur man kan förutsäga sådana här skalv inom jordplattorna. Jordskalv inom plattorna kan man idag betydligt mindre om.  

Skalvet hade sitt epicentrum ute i Bottenviken ungefär 60 kilometer sydost om Piteå, enligt Bödvarsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista