Tjej utomhus.
1 av 3
Studenten Amanda Dahlberg ser ingen poäng med att skriva ner sin namnunderskrift inför rättning av tentamen. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Kvinna vid arbetsbord.
2 av 3
Catrin Edelbro är en av sex huvudansvariga utbildnngsledare på skolan och tror att anonyma tentaminas kan vara ett steg i rätt riktning. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Porträtt av en man
3 av 3
Sarwar Gorki, vice ordförande för Luleås studetkår, är nöjd med resultatet som idag ska presenteras för lärarkåren vid LTU. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio

Studenter vill ha anonyma tentor

3:03 min

Många studenter tror att de skulle få en rättvisare bedömning med anonyma tentor.

Diskussionen har pågått i flera år och tio av 16 universitet har det redan. I

Nu presenterar Teknologkåren vid LTU och Luleås studentkår en omfattande enkätundersökning för lärarkåren på skolan som visar att en majoritet av studenterna vill införa anonyma tentor.

– Finns det minsta tvivel hos studenterna kring att de inte blir bedömda likvärdigt så är kanske anonyma tentaminas ett steg i rätt riktning, säger Catrin Edelbro som är en av sex huvudansvariga utbildningsledare på skolan.

Två av tre studenter. Så många vill slippa skriva under sina tentor med namn när de lämnas in för rättning. Det visar en rapport som gjordes förra året på uppdrag av Luleå Tekniska Universitets studentkårer där över 2340 studenter deltog.

– Vi misstänkte redan innan att det skulle bli en majoritet för förslaget, säger Sarwar Gorki, vice ordförande för Luleås Studentkår.

Samtidigt säger nästan en tredjedel att de själva, eller någon de känner, någon gång upplevt att de fått sin tentamen rättad beroende på vilken relation de har till sin lärare.

– Det finns situationer och händelser där det varit ganska konkret. Jag tycker inte att det finns någon poäng med att ha sitt namn på en inlämnad tentamen, säger studenten Amanda Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista