Fennovoimas montage över kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Fennovoimas montage över kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Expert avfärdar risken för kärnkraftsolycka

Experten Björn Lund: Det är ingenting som kommer att påverka
1:10 min

Risken att jordskalv ska orsaka en kommande kärnkraftsolycka i finska Pyhäjoki är mycket liten, enligt seismologen Björn Lund.

Lördagens jordbävningar skakade om många norrbottningar, med sin 3,9-notering på Richterskalan.

Men risken för att det kärnkraftverk som ska byggas i Pyhäjoki i Finland kommer att påverkas av liknande skalv är mycket liten. Den bedömningen gör professor Björn Lund på Uppsala universitet.

– Det här skalvet var ju så pass litet, att det är ju ingenting som skulle påverka varken det kärnkraftverk som kommer att byggas eller de kärnkraftverk som vi har i dag.

Jordskalvets epicentrum var i Bottenviken, mitt emellan Piteå och Skellefteå. De här trakterna är Sveriges mest aktiva jordbävningsområde för tillfället, enligt Björn Lund.

Han har jobbat med beräkningar till kärnkraftverket i Pyhäjoki, som ska byggas 15 mil från den svenska gränsen. Och även om det kan inträffa ett större skalv här, så är det osannolikt.

– Det är ingen fara för en sådan byggnad. Vi har dammar till exempel och andra kärnkraftverk och kraftverk som har klarat sig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".