Gabriel Wikström, minister med ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor
Ministern Gabriel Wikström menar att storregioner är ett sätt att få pengarna att räcka till i vården. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Vårdens dilemma - del 2

Staten kräver mer vård men stänger plånboken

1:55 min

Staten ställer krav på bättre sjukvård, men landstingen tar notan. Ytterligare statsbidrag är inte aktuella, enligt minister Gabriel Wikström. Han menar att storregioner är en lösning på vårdens dilemma.

– Jag har förståelse för att man i verksamheterna tycker att detta är besvärligt, men vi har ekonomin vi har och vi har de nationella riktlinjerna. Vi behöver föra en diskussion på nationell nivå om vad det här innebär för små verksamheter. Vi har ju en liten befolkning i vårt landsting, säger Maria Stenberg (S), landstingsråd.

Som P4 Norrbotten rapporterade i går fördes redan under förra året en diskussion i Norrbottens läns landsting, om hur de nya nationella riktlinjerna ska bekostas.

Enligt Jonas Millgård, överläkare vid Kompetenscentrum för hjärtsjukvård i Sunderbyn handlar det om ökade kostnader på drygt 30 miljoner kronor årligen.

– Sammantaget förväntas vi erbjuda fler patienter den vård vi redan genomför, säger han.

Jonas Millgård menar att det finns ett glapp mellan de nationella kraven, som handlar om att vården ska vara likvärdig i hela landet, och den ekonomiska kris som är vardag för läkare och sjuksköterskor.

– Än så länge har vi inte någon koppling mellan Socialstyrelsens riktlinjer och utökade resurser till landstingen. Där skulle jag vilja se en diskussion: hur ska man komma till rätta det här? Vi kan inte ge mer avancerad vård till medborgarna utan att det kostar mer, åtminstone inte på kort sikt, säger Jonas Millgård.

Gabriel Wikström (S) är minister med ansvar för sjukvården. Enligt honom är det inte aktuellt att koppla riktade pengar till de nationella riktlinjer som ökar kostnaderna för landstingen.

– Jag tycker att det vore jättekonstigt för då inför vi ett system där man helt enkelt betalar landstingen för det som man redan, enligt lagen, ska följa, säger Gabriel Wikström.

Gabriel Wikström hänvisar till den miljard i statsbidrag som i år delas ut till landstingen, pengar som beräknas utifrån befolkningsmängd. Av dessa pengar får Norrbotten 24,2 miljoner kronor, vilket alltså är mindre än vad det årligen beräknas kosta att följa de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård.

Ska läkare neka patienter vård för att hålla budgeten?

– Läkare kan aldrig neka patienter vård. Det här tror jag i första hand är en organiseringsfråga och naturligtvis är det en budgetfråga man måste ta på en övergripande nivå, i det här fallet från landstingsledningens sida, säger han.

Ministern anser också att en storregion där Norrbotten slås samman med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, kan bidra till att lösa vårdkrisen.

 – Via de stora regionerna kan man bättre koncentera viss vård i syfte att helt enkelt frigöra resurser så att man också kan få kvalitetshöjningar, säger Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista