MärkDNA
Polisen i Luleå och Boden tror att MärkDNA kan ge effekt på bland anant inbrott. Foto: John Strömshed

DNA-märkning ska förebygga stölder

1:51 min

Polisen i Luleå och Boden har tillsammans med olika försäkringsbolag i Norrbotten inlett ett samarbete för att förebygga stölder i länet, med hjälp av DNA.

Så kallat MärkDNA finns i spray- och lackform och kan appliceras på de flesta material och föremål.

– Ofta när vi stoppar bilar och vid husransakningar så hittar vi gods som vi misstänker är stulet. Är det märkt med MärkDNA så kan vi med vår utrustning se det, och i slutändan spåra det till den rättmätige ägaren, berättar Pär Rova, yttre befäl vid polisen i Luleå. 

Produkten består av en vätska som tillförts syntetiskt DNA eller DNA från växtriket. När man köper ett märk-kitt registreras det specifika DNA:t på köparen, och när Polisen sedan belyser ett märkt föremål med speciellt UV-ljus kan man enkelt få fram vem som är den rättmätige ägaren.

Metoden har visat sig effektiv i andra delar av landet, och Pär Rova hoppas att det ska få spridning även i norr.

– Tanken är att vi ska försöka få ut det till företag och privatpersoner. Vi har ju många större byggfirmor till exempel som drabbas av större stölder där de blir av med mycket godsvärde. Får vi då till att de börjar märka sina saker och sätter ut skyltar att föremålen är märkta med MärkDNA så kan det avskräcka tjuven. På längre sikt tror jag det kan ge en bra effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista