Läkare undersöker patient med stetoskop.
Läkare undersöker patient med stetoskop. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Felrekryterade läkare kostade miljoner

Läkaren Bengt Rönnbo: I Arvidsjaur och Arjeplog har det gått helt snett
1:52 min

Landstinget i Norrbotten har rekryterat läkare till hälsocentralerna i Arjeplog och Arvidsjaur utan att veta om vad de håller för kvalitet.

Läkarna skrev kontrakt på ett år men hann inte vara kvar under den tiden då de inte hade den medicinska kvaliteten.

– I Arvidsjaur och Arjeplog har det gått helt snett. De rekryterade läkare från Mellaneuropa och de fick ett års tjänstgöring med full lön sedan såg man att det inte fungerade, så de är borta nu, berättar läkaren Bengt Rönnbo.

Landstinget i Norrbotten rekryterade två läkare, en till Arvidsjaur och en till Arjeplog, från ett rekryteringsbolag, i hopp om att det skulle stanna på orten.

Läkarna som rekryterades kostade 90 tusen kronor per läkare i en engångskostnad till bolaget och plus resa, flytt och lön för ett helt år och meningen var att efter en tid med ordinarie läkare sedan självmant kunna gå och ta egna patienter.

– Han jag var handledare för förstod inte, ens på engelska, vad jag sa eller mina förslag till hur han skulle göra och så vidare, säger Bengt Rönnbo.

– Jag upplevde att han inte begrep helt enkelt. Enligt min bedömning var han inte kompetent däremot visade ha mig en massa diplom men han var ju inte bättre för det, berättar Bengt Rönnbo.

I avtalet med rekryteringsbolaget skulle bolaget se till att alla papper var klara hos socialstyrelsen. Landstinget skulle i sin tur säkerställa att läkarna hade den kompetensen som krävdes för att kunna fungera som självgående läkare.

Slutnotan för felrekryteringarna blev uppåt två miljoner kronor och Anna Kaltenegger, verksamhetschef på Arjeplog och Arvidsjaurs hälsocentraler, säger att det finns en problematik med att rekrytera läkare till glesbygd och hon är dessutom självkritisk.

– Å ena sidan måste man försöka lösa problemet, å andra sidan måste man försöka hålla igen budget. Så det är hela tiden en balansgång, säger Anna Kaltenegger.

Hon är dessutom medveten om att det är en svår situation att lösa som kan beskrivas lite som ett moment 22.

– Samtidigt får man aldrig sluta försöka för då kommer man ingenstans så är det ju. Men om jag skulle göra utlandsrekryteringar igen skulle jag göra på ett annat vis, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".