Landstingshuset i Luleå med Maria Stenberg (S) och Kenneth Backgård (NS) infällda.
Landstingshuset i Luleå med Maria Stenberg (S) och Kenneth Backgård (NS) infällda. Foto: Inger Marklund, Hjalmar Lindberg och Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Vårdens dilemma - del 3

Nya skattemiljoner blir inte tillskott i vårdens budget

1:17 min

Skattehöjningen beräknas dra in 625 miljoner kronor per år. Men enligt Maria Stenberg (S), landstingsråd, kan inte vårdpersonalen räkna med extra pengar för att klara kraven från staten. 

P4 Norrbotten har under veckan belyst vårdens dilemma.

Det har handlat om hur den ekonomiska verkligheten i landstinget krockar med nationella krav på förbättringar, inom exempelvis hjärtsjukvården.

Beskedet från Maria Stenberg är tydligt när det gäller pengarna som den höjda landstingsskatten beräknas inbringa.

– Vi kommer inte att tillföra några nya pengar till verksamheterna för att man inte kan hålla sin budget, säger Maria Stenberg.

I landstingets finansplan 2016–2018 finns inga särskilda satsningar på att införa nya nationella riktlinjer. Enligt landstingsrådet ska kraven på att förbättra sjukvården, inom olika medicinska områden, klaras med kunskapsstyrning och effektivisering av vårdprocesserna inom dagens budgetramar.

Oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS) håller inte med:

– Självklart är det väl så att de pengarna måste kunna gå in i verksamheten för att kunna förbättra kvaliteten, säger han.

Kenneth Backgård anser samtidigt att regeringen ska ta ett större ansvar. Han riktar kritik mot den ansvarige ministern Gabriel Wikström (S), efter beskedet att det inte är aktuellt med statsbidrag kopplade till de höjda ambitionerna för vården.

– Om staten ändrar på krav och utfärdar riktlinjer så borde pengar följa med. Man kan inte bara utfärda riktlinjer och hela tiden anta att landstingen ska klara det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista