påskgodis
Påskäggen är det godis som säljer bäst under högtidsveckan. Foto: Fanny Iggström/Sveriges Radio

Godisgrisarnas högtid är här

Godistillverkare: Klart största försäljningsperioden
1:41 min

Godisafton, godisdagen och annandag godis. Aldrig äter vi så mycket godis som under påsken.

– Påsken är en stor försäljningsperiod i Sverige, Norge och de nordiska länderna, men inte lika stor i resten av Europa, säger Henrik Jacobson, marknadschef åt en av de största godistillverkarna.

Men det är inte bara tillverkarna som känner av trycket under påsken, det gör också återförsäljarna.

– En vanlig vecka säljer vi ungefär 700 kilo, under påsken är det nästan det dubbla, säger John Jakobsson, butiksansvarig på en godisbutik i Boden.

Totalt äter svenskarna 6 000 ton godis till påsk, enligt livsmedelshandlarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".