Skoter på blöta isar i Gautosjö i Arjeplog. Foto: Linda Larsson.
Skoterförarna i länet är både nyktra och använder hjälm. Foto: Linda Larsson

Skötsamma skoterförare under påsk

2:47 min

Under påsken ökar snöskoterkörandet runt om i länet, och med det ökar också antalet olyckor. Men de senaste åren har man kunnat se en positiv trend.

Trots att det fortfarande sker många snöskoterolyckor under just påskhelgen så har utvecklingen de senaste åren gått åt rätt håll.

2008 avled 18 personer i snöskoterrelaterade olyckor, enligt statistik från Snofed, Sveriges Snöskoteråkares Riksorganisation. I fjol var den siffran fem personer.

Pär Persson är utbildningshandläggare på Snofed och han menar att påsken egentligen inte är mer olycksdrabbad än någon annan tid på året.

– Om man räknar med det faktum att det är fler som kör under påsken, då kanske olyckorna egentligen inte är fler, men det är då de märks.

Pär Persson menar också att det skett en förändring i synen på kombinationen snöskoter och alkohol, främst bland de yngre förarna. Något som också visar sig i statistiken.

– Det här är en dumhet som är på väg att växa bort. Runt tre fjärdedelar av de som omkommer på skoter har alkohol i blodet, men det är ingalunda ungdomar som omkommer, de förstår att det här är två saker som man inte kan blanda.

Anette Koivuniemi är lokalpolisområdeschef för norra Lappland, där man under påsken kommer ha extra bevakning utefter lederna. Hon menar att skoterförarna i regel sköter sig.

– Vi stoppar mycket skotrar, och procentuellt är det en låg frekvens av onyktra förare. Vi har en jättebra inställning hos vårare skoterförare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista