Jonas Dokken och Tobias Ylinenpää från Night Guards. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio
Jonas Dokken och Tobias Ylinenpää från Night Guards. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

Night Guards vill skapa trygghet i Luleå

1:41 min

Night Guards heter en nystartad grupp som säger sig vilja skapa trygghet på Luleås gator genom att vandra på stan, men polisen varnar för risken att de lockar till sig våldsamma individer.


Initiativet har fått en del positiv respons i sociala medier, men också kritik från de som lyfter fram risken att privatpersoner klampar in på polisens område.

–  Man har ju läst i tidningar om allt som händer i världen och jag tyckte att nu var det dags att agera, säger en av initiativtagarna Jonas Dokken.

Medlemmarna i Night Guards säger att de, genom att visa upp sig på stan, nyktra och i likadana kläder, vill skapa en känsla av trygghet.

En annan tanke är att eskortera hem människor som känner behov av det, till exempel under sena helgkvällar.

Men områdespolisen Per Hartman säger att Luleå egentligen är en trygg stad.

– Hur en person känner trygghet vill jag inte gå in på, men tittar man rent statistiskt så är Luleå en trygg stad.

Per Hartman säger att han har haft en dialog med Night Guards initiativtagare och påtalat risken att våldsamma individer söker sig till deras grupp.

– Det finns alltid risker när man startar upp såna här grupper och jag pratade med grabbarna (i Night Guards)om det, och de var på det klara med att det skulle de inte välkomna. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista