Stadshotellet i Luleå och vinglas fyllda med rödvin.
Gästerna på galafesten erbjöds sju glas vin av IT Norrbotten. Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio och Malin Hoelstad/SvD/TT.

Galafesten följde inte reglerna

Tony Blomqvist: Det var inte avsikten att följa reglerna
1:18 min

IT Norrbotten följde inte bolagets egna regler för representation när man anordnade den stora galakvällen för 1,4 miljoner, där flera toppolitiker var gäster.

Tony Blomqvist, vd för IT Norrbotten, medger att regelverket inte åtföljdes.

– Nej, det gjorde vi inte. Vi hade inte den utgångspunkten i den galafesten. Där var det en specifik aktivitet så att säga för de här 20 åren, säger han.

P4 Norrbotten rapporterade på onsdagen om IT Norrbottens stora galafest för 145 gäster på stadshotellet i Luleå. Priset för alltihop blev 1,4 miljoner kronor.

Bolaget, som ägs av skattebetalarna via kommunerna och landstinget, har regler som innebär en gräns på 500 kronor per person då man anordnar middag under så kallad extern representation.

– Det var inte avsikten att följa de reglerna under just den här galaaktiviteten för det var en speciell aktivitet, säger Tony Blomqvist.

Festen kostade 9700 kronor per person, visar P4 Norrbottens granskning. Gästerna erbjöds bland annat sju glas vin under festkvällen:

  • Fördrink.
  • Vitt vin till förrätten.
  • Två glas rött till varmrätten.
  • Dessertvin till efterrätten.  
  • Plus två drinkbiljetter där gästerna kunde välja vin, eller öl.

IT Norrbotten har inga skriftliga riktlinjer som säger hur mycket alkohol bolaget får servera vid den här typen av fester.

Tony Blomqvist uppger att de flesta gästerna inte drack allt som erbjöds. Och även om bolaget saknar skriftliga regler för mängden alkohol som serveras vid extern representation så finns det annat som styr.

– Det finns ju moraliska gränser, säger Tony Blomqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".