Robert Forsberg.
Robert Forsberg är vd i Arctic airlink och hoppas att flyglinjen ska vara självförsörjande i framtiden. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Många tomma stolar på Tromsöflyget

0:58 min

Drygt ett år har gått sedan Arctic airlink flög sitt första flygplan mellan Uleåborg-Luleå och Tromsö. Fortfarande är det långt ifrån fullt med passagerare, men enligt företaget går allt enligt planerna.

Det är nu över ett år sedan Arctic airlink, med stöd från Norrbottens landsting, skickade upp sitt flygplan med plats för 33 passagerare för att flyga rutten mellan Uleåborg, Luleå och Tromsö.

Än så länge är det långt ifrån fullt bland flygsätena men Robert Forsberg, VD för flygbolaget, menar att allt går enligt planerna.

– Vi hade som målsättning för 2015 att ha en beläggning på 20 procent. Sista tiden förra året hade kom vi upp i nästan det dubbla och det är vi väldigt nöjda över, säger han.

Enligt Forsberg ser tendensen ut att fortsätta över 2016. Landstinget i Norrbotten har satsat 26 miljoner kronor över fem år i projektet som ett försök att stötta norrbottniska företag. Men det är inte bara i affärssammanhang som planet används.

– Det som varit intressant är att det är privatresenärer och besöksnäringen som varit lika intresserade. Vi tror att vi kommer utveckla det ytterligare, säger han.

Planen är att efter fem år ha självförsörjande flygturer.

– Vi vill bygga en marknad som är kommersiellt gångbar och som inte behöver ha något regionalt stöd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista