Blodtryckstest på vårdcentral.
1 av 2
Omvårdnadsstudenter kräver bättre boendevillkor när de hänvisas till praktikplatser på andra orter. Foto: Claudio Bresciani/TT
Veronika Sundström, landstingsdirektör Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
2 av 2
Landstingsdirektören Veronika Sundström uppger i ett svar till studenterna att landstinget om möjligt ska förbättra boendevillkoren. Foto: Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio

Vårdstudenter kräver bättre villkor

1:03 min

Vårdstudenter i bristyrken slår larm om villkoren i samband med praktikperioder. Kravet är att landstingen i norra regionen hjälper till att ordna bostäder när studenter hänvisas till andra orter.

– Landstingen skulle absolut kunna bidra med lägenheter till ett bra och rimligt pris. Där har man en väldig chans att rekrytera blivande medarbetare, säger Alexander Siotis, ordförande för Umeå medicinska studentkår.

Hans studentkår har uppvaktat Norrlandstingen, däribland Norrbottens läns landsting.

Det handlar om villkoren för studenter inom omvårdnad och rehabilitering: exempelvis sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, logopeder och arbetsterapeuter.

– Jag tror landstingen måste börja se utbildning som ett mål i sig, i rekryteringssyfte, säger Alexander Siotis, som anser att landstingen ska utforma ett gemensamt system för att hjälpa studenterna med tillfälliga bostäder.

Umeå medicinska studentkår gjorde i fjol en enkätundersökning, i vilken nästan en fjärdedel av studenterna uppgav att de övervägt att avbryta utbildningen. Orsaken är, enligt undersökningen, dubbelt boende i samband med praktikperioder.

I undersökningen uppgav 15 procent att de tvingats låna pengar utöver studielånen, för att klara merkostnaderna.

I ett skriftligt svar till Umeå medicinska studentkår uppger Veronika Sundström, landstingsdirektör i Norrbotten, att rutinerna som rör boende vid verksamhetsförlagd utbildning ska ses över.

De som deltagit i enkätundersökningen är studenter i Umeå, men enligt Vårdförbundet är situationen likartad i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista