Konståkaren Clara Callne har under våren inspirerat J20:s tränare Robin Jonsson i skridskoteknik. Och gett den slovakiska hockeytalangen Marek Korencik privatlektioner.
Robin Jonsson, Clara Callne och Marek Korencik Foto: Per Vallgårda

Hockeytalang tränas av konståkare

6:30 min

En av Luleå hockeys juniorspelare har under våren valt att ta privatlektioner av en konståkare, för att utveckla sin skridskoteknik. 

17-årige backen Marek Korencik är en av tre slovakiska juniorer, som under säsongen tränat och spelat med Luleå hockeys J18 och J20.

Korencik kände att han ville utveckla sin skridskoteknik, och fick tipset av Thor Stöckel, förre vice VD:n i Luleå hockey, att ta hjälp av en konståkare.

Det var Clara Callne, 20-årig elitkonståkare i Luleå konståkningsklubb, som fick uppdraget att ge privatlektioner till Marek.

– Jag var lite tveksam i början, berättar Marek under ett träningspass i D-hallen.

Men redan efter första lektionen med Clara Callne var han övertygad om att specialträning i den här formen var precis det han behövde.

– Det är det svåraste jag någonsin gjort på en is, men det är det bästa jag kan göra för att utveckla min balans och snabbhet, säger en övertygad ung hockeyspelare som hoppas att träningen kan fortsätta nästa säsong.

– Då ska jag bli den bästa skridskoåkaren i laget!

Kanske är det Mareks ambition som är nyckeln till framgång med specialträningen.

– Han har utvecklats fantastiskt under de lektioner vi haft, berättar Clara Callne som själv tycker sig ha utvecklat sin egen åkning genom träningspassen.

– För att lära ut tvingas jag tänka precis vad det är som ger den snabbaste och effektivaste åkningen.

Även förre elitspelaren Robin Jonsson, numer tränare i J20, har varit med under ett par skridskopass med konståkaren Callne.

– Det är Mareks eget initiativ att ha specialträning och jag har hängt med ett par gånger för att själv hämta inspiration. Kanske kan det ge mig nya ingångar när jag ska lära killarna hur man löser en situation på isen.

Jonsson är imponerad av konståkarnas effektiva sätt att hämta fart.

– Har man ett öppet sinne finns det mycket att lära för en hockeyspelare. Men det handlar om att själv vilja och tro på det.

Clara Callne bekräftar och menar att alla hockeyspelare skulle ha en del att lära om skridskoteknik av konståkare.

– Men det handlar om ett inre driv. En som vill lära kan utvecklas hur mycket som helst. Jag är imponerad av Mareks utveckling!

Att konståkare inspirerar hockeyspelare är inte nytt - i NHL nyttjar vissa lag konståkare för skridskoträning och i Luleå har Luleå Allmänna konståkningsförening under hela säsongen erbjudit "power skating" för hockeyspelare, men då har framför allt yngre spelare sökt sig dit.

Privatlektioner på elitnivå är nytt, men den unga talangen Marek Korencik är övertygad.

– Det här är den bästa skridskoträningen för en hockeyspelare!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista