Lovisa Hermansson, sjuksköterskestudent
1 av 2
Blivande sjuksköterskan Lovisa Hermansson gruvar sig för den ekonomiska smäll som slutpraktiken innebär. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Bild på skylt, Forskarvägen.
2 av 2
Lovisa Hermansson önskar att hon hade möjligheten att få en praktikplats närmare hemmet i Luleå. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Slutpraktiken – en dyr historia för Lovisa Hermansson

1:34 min

Slutpraktiken blir kostsam för sjuksköterskestudenten Lovisa Hermansson. Bristen på platser gör att hon inte får genomföra sin verksamhetsförlagda utbildning hemma i Luleå.

– Jag har hamnat i Gällivare och kommer att ha två boenden, eftersom jag behöver ha kvar mitt boende i Luleå, säger Lovisa Hermansson.

Under den åtta veckor långa slutpraktiken har Lovisa Hermansson, som går sista året på utbildningen till sjuksköterska, en sammanlagd boendekostnad på 10 800 kronor per månad.

Från universitetet får studenterna en ersättning på 700 kronor i veckan under praktikperioden, men det är ett tillskott som enligt Lovisa Hermansson inte räcker långt.

– Vi ska ju åka fram och tillbaka för tentor, så det blir även tågkostnader, säger hon.

Har du möjlighet att göra praktiken i Luleå?

– Nej, det är dåligt med platser så vi blir utplacerade, säger hon.

Frågan om boendevillkor vid så kallad verksamhetsförlagd utbildning på andra orter, har väckts av Umeå medicinska studentkår.

Studenterna föreslår att Norrlandstingen går samman och hittar ett system för att ordna tillfälliga bostäder, eftersom situationen är likartad i hela regionen.

I ett skriftligt svar uppger Veronika Sundström, landstingsdirektör i Norrbotten, att rutinerna för verksamhetsförlagd utbildning ses över. Hon skriver också att Norrbottens läns landsting om möjligt ska hjälpa studenterna med bostadsfrågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista