Stadshotellet i Luleå och vinglas fyllda med rödvin.
Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio och Malin Hoelstad/SvD/TT.

Galafesten ska granskas av revisorerna

1:49 min

IT Norrbottens galafest på Statt i Luleå för 1,4 miljoner kronor som P4 Norrbotten rapporterat om kommer att granskas av revisorerna.

Anledningen till att revisorerna nu kommer att granska evenemanget är att det kommun- och landstingsägda bolaget struntat i representationsreglerna, men även för att det inte finns något styrelsebeslut om festkostnaderna.

– Jag har inte funnit någonstans att det tagits något beslut om hur mycket festen skulle få kosta, säger Anders Åknert, förtroendevald lekmannarevisor.

Ska det finnas beslut om det, enligt reglerna?

– Det bör finnas. För det var så pass stor kostnad, så det bör finnas.

Galafesten som hölls i Luleå stadshotells festivitetssal den 18 februari för 145 personer kostade 1,4 miljoner kronor, eller 9 700 per person. Det är skyhögt över de 500 kronor per person som representationsreglerna tillåter för kommunala bolag.

– Jag tycker det är väldigt anmärkningsvärt när det inte ens finns ett beslut om att man ska frångå reglerna, det borde i så fall varit uppe i styrelsen att nu kommer vi att ha en fest och vi kommer att tänja på reglerna. Men det har inte varit uppe något sådant, säger Anders Åknert.

Känner du förtroende för ledningen?

– Det är upp till ägarna att se om den har fortsatt förtroende för den.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista