Död älg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Ska jaktmarker hyras ut till högstbjudande?

Tore Hjort, Jägareförbundet i Norrbotten: Priserna trissas upp när det blir konkurrens
4:18 min

Beslutet att lägga ut ytterligare 44 000 hektar av Pajala allmännings jaktmarker på anbud möts av protester från Jägareförbundet, eftersom det kan trissa upp priset på arrendet.

Sven Kangas, förvaltare i Pajala allmänning, debatterar frågan med Tore Hjort, vice ordförande i Svenska Jägareförbundet i Norrbotten. 

I december beslöt Pajala allmänningsstämma att lägga ut 44.000 hektar av allmänningens jaktmarker på anbud, vilket skulle innebära den förmodligen största satsningen någonsin i Sverige på björn- och älgjakt. Det skriver Haparandabladet idag.

Sedan tidigare är 30 000 hektar utlagda på anbud. Totalt handlar det då om 74 000 hektar jaktmarker som ska locka jägare till kommunen.

Nu höjs kritiska röster, bland annat från Norrbottens jägarförbund.

– De lokala jägarna kommer knappast att kunna hänga med i den kostnadsbild som kommer att uppstå när mer penningstarka personer vill arrendera de här markerna, säger Tore Hjort, vice ordförande i Svenska Jägareförbundet i Norrbotten.

Men Sven Kangas, ordförande i Pajala allmänning, menar att beslutet är demokratiskt fattat.

– Stämman har ansett att det är på sin plats att ha anbudsjakt. Det är säkert en del delägare som tycker annorlunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".