Carina Larsson och Josefine Larsson är ute med sina hundar.
1 av 3
Vår reporter Niclas Åkerström träffade Carina Larsson och Josefine Larsson när de var ute på Södra hamn med sina hundar Casper, Iva, Abbe och Thebo. Foto: Martina Söderlind/Sveriges Radio.
Ingalill Johansson med sin hund Lukas bredvid reporter Niclas Åkerström.
2 av 3
Ingalill Johansson håller sin hund Lukas kopplad när de är ute på promenad. Foto: Martina Söderlind/Sveriges Radio.
Emil Lundqvist ute med sin hund Simba.
3 av 3
Emil Lundqvist på dagspromenad med hunden Simba. Foto: Martina Söderlind/Sveriges Radio.

Lösa hundar ger polisen huvudbry

2:27 min

Polisen får just nu in samtal från människor som har sett lösa hundar attackera rådjur, ren och älg. Koppeltvång råder alltid i nationalparker men vad som gäller i övrigt skiljer sig mellan kommunerna.

På vår facebooksida kan du vara med och ge din syn på koppel på hundar.

Lagen om tillsyn över hundar och katter innebär att du som ägare ska ha den tillsyn som krävs för att undvika att ditt djur orsakar skador eller besvär. Exempelvis gäller koppeltvång alltid i naturreservat och hundförbud råder ofta på lekplatser och allmänna platser.

– Jag vet att man inte får ha hundarna lösa överallt men vi brukar gå där det är skogar. Vi är aldrig mitt i stan och har dem lösa, säger hundägare Carina Larsson.

Reglerna skiljer sig mellan kommunerna men hundägare är alltid skyldiga att ta reda på vad det är som gäller där de rastar hundarna.

– Jag har inte jättekoll på det där om jag ska vara helt ärlig. Jag kan tänka mig att det är många som inte vet vad som gäller, säger Emil Lundqvist, en annan som är ute och rastar sin hund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista