Nina Lintzén och andra forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat den nya stakningsskidan.
1 av 2
Nina Lintzén och andra forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat den nya stakningsskidan. Foto: Per Vallgårda
Hemligheten med skidorna är att spannet inte går att trycka ned helt, samtidigt som glidzonerna optimerats. En finsk skidtillverkare har hittills producerat 200 par av den nya skidan.
2 av 2
Hemligheten med skidorna är att spannet inte går att trycka ned helt, samtidigt som glidzonerna optimerats. En finsk skidtillverkare har hittills producerat 200 par av den nya skidan. Foto: Per Vallgårda

Världsunik stakskida höjer farten

1:52 min

Forskare vid Luleå tekniska universitet har i samarbete med ett företag utvecklat en ny skida som är gjord enbart för stakning, den första i världen enligt forskarna.

Forskarna Nina Lintzén och Andras Almqvist, som båda är erfarna långloppsåkare, har varit med och utvecklat den nya stakskidan som enligt deras bedömning är tre-fem procent snabbare än andra skidor.

Spannhöjd, vinklar och glidzoner på skidan har optimerats för stakåkning. Det går exempelvis inte att trycka ned mittzonen för att få fäste.

Stakåkning har blivit allt vanligare i långlopp. Bland annat har Vasaloppet flera gånger vunnits av åkare som stakat hela loppet.

Skidan har testats under årets Vasalopp av flera åkare, bland andra använde Terese Andersson från Umeå dem. Hon slutade på artonde plats i damklassen.

Nina Lintzén använde skidorna i Tornedalsloppet för en tid sedan, ett femmilslopp som hon vann.

200 par av den nya skidtypen har tillverkats av ett företag i Finland.

Andra stora skidtillverkare har tagit fram skidor som är anpassade för stakåkning som finns på marknaden. Enligt Luleåforskarna kan de skidorna dock fästvallas, och är alltså inte renodlade stakningsskidor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista