Jörgen Aukland siktar på att kamma hem 50 000 kronor och vandringspokalen som vinnaren får
Jörgen Aukland siktar på att kamma hem 50 000 kronor och vandringspokalen som vinnaren av Nordenskiöldsloppet får. Tvåan belönas med 30 000 och trean med 20 000. I både dam- och herrklassen. Foto: Alexander Linder

Aukland siktar på seger i världens längsta skidlopp

1:31 min

Längdskidåkaren Jörgen Aukland avslutar sin skidkarriär med det 20 mil långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk på söndag. Och målet är högt ställt.

40-årige norrmannen, som vunnit Vasaloppet både 2008 och 2013, siktar på att vinna även sitt sista lopp, Nordenskiöldsloppet.

Men det kommer inte bli någon lätt tur. Han kommer bland annat ha elitåkare som Jörgen Brink, Jerry Ahrlin, John Kristian Dah, Öyvind Moen Fjeld att tampas med.

Favoriterna på damsidan är framförallt årets Vasaloppstvåa Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren som var fem sekunder efter Johansson Norgren i Vasaloppet.

Och de senaste dagarnas milda väderlek har gjort skidspåren mjuka och risken finns att stavtrugorna sjunker för djupt ner i snön.

Arrangörerna ska dra nya spår natten mot söndag och prognosen verkar tala för att det kan bli skare på morgontimmarna.

Jörgen Aukland, som är van att hugga ner stavarna i snön för att skapa kraft, är den här gången beredd på att staka på ett annat sätt när spåren blir mjukare frampå dagen.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista