Torvkåta
1 av 2
Foto: K Kihlberg/Norrbottens Museum
Komsio, Komse, Giethka
2 av 2
Komsio där samebarnen fick beröm av sjuksköterskan Syrena Poromaa för att barnen höll sig så torra och fina. Foto: Kihlberg/Norrbottens museum

Arkivpärla: Sjuksköterskan Syrena Poromaa i Vuoskojaure i väglöst land

Har aldrig sett ett samiskt barn rött i stjärten
5:13 min

I en intervju från 1954 träffar vi sjuksköterskan Syrena Poromaa som arbetade i Kiruna kommun och som tillbringade mycket tid i Vuoskojaure.

Vuoskojaure ligger norr om Torneträsk i väglöst land nära norska gränsen. Där gjorde hon besök hos samerna i vistet och hon hade till och med en egen sjuksköterskekåta där. 

När Radiotjänst reporter Ingrid Samuelsson var på besök där så träffade Syrena unga och gamla och hjälpte de med det som behövdes.

I inslaget träffar hon en nyfödd vars mor får tips och råd och hon berättar också för reportern hur praktiskt det är att barnen ligger i en komsio, som de samiska barnen låg i. 

− De ligger på en torrbädd för det är vitmossa under, jag har aldrig sett ett samebarn som är rött i stjärten, säger Syrena Poromaa.

Relaterat

Mer om Arkivpärlor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".