Anders Lindberg är informationschef i LKAB. Foto: ALexander Linder/ Sveriges Radio.
Anders Lindberg är informationschef i LKAB. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

LKAB vill elda olja med mer svavel

LKAB: Vi måste ju kunna testa det
1:23 min

Gruvbolaget LKAB vill testa en eldningsolja med en högre svavelhalt i pelletsverken i Malmberget. Men länsstyrelsen i Norrbotten säger nej.

Bolaget går nu vidare och överklagar myndighetens beslut till mark- och miljödomstolen.

– Vi vill testa en olja med något högre svavelhalt än vi har använt tidigare, säger Anders Lindberg som är LKAB:s informationschef.

Bolaget hävdar att rökgasreningen som har installerats är så pass effektiv att miljön inte påverkas av en eldningsolja med högre svavelhalt.

– Tillgängligheten på lågsvavlig olja har försämrats, säger han om orsaken till att bolaget vill testa en annan olja.

Är det billigare att köra med oljan med högre svavelhalt?

– Ja, det är lite billigare men det är inte den stora anledningen. Det rör sig om 10-12 miljoner kronor per år. Det handlar framför allt om att kunna säkra leveranserna och att inte göra oss beroende av ett fåtal leverantörer, säger Anders Lindberg.

Gruvbolaget vill använda eldningsolja med en högre svavelhalt under sex till åtta månader i Malmberget och sedan utvärdera hur det har fungerat.

Men länsstyrelsen säger nej. Myndigheten anser att användandet av oljan kräver ett nytt tillstånd från mark- och miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".