Piteå IF:s Josefin Johansson och Klara Grahn vid en av de regnbågsfärgade hörnflaggorna på LF Arena.
Piteå IF:s Josefin Johansson och Klara Grahn vid en av de regnbågsfärgade hörnflaggorna på LF Arena. Foto: Martin Hallén Almroth/Sveriges Radio.

Spelarna satte själva upp regnbågsflaggorna

Klara Grahn: Mamma har sytt dem
2:26 min

När Piteå vann premiären i Damallsvenskan var det inte bara premiär för spelarna. Runt fotbollsplan sitter det fyra nya hörnflaggor som spelarna själva valt att sätta dit. 

I eftermiddag spelar Piteå borta mot Umeå IK. Hur det går i den matchen kan du följa i webbradion och appen Sveriges Radio Play från kl 13:55.

Var man på premiären i Damallsvenskan mellan Piteå IF och Kopparberg/Göteborg FC så fick man se två mål och hemmavinst tack vare den nya anfallsduon Tempest-Marie Norlin och Felicia Karlsson.

Den uppmärksamme märkte också att det inte bara var anfallsduon som hade premiär utan att det också stod fyra stycken nya hörnflaggor med regnbågens färger i vardera hörn.

Spelarna har själva slagit fast vad för färger som skulle pryda hörnflaggorna under säsongen. Det efter initiativ från Klara Grahn och hennes mamma. Klara förde fram förslaget till laget som direkt röstade igenom det.

– Det känns som att det är en väldigt bra symbol för arenan som är öppen för alla och att vi Piteå IF står för att alla är olika och att olika är väldigt bra. Sedan just rätten att älska vem man vill är en självklarhet för oss, säger lagkaptenen Josefin Johansson.

Regnbågsflaggan och idrott har sedan tidigare ett kontroversiellt förflutet. Tidigare i Norrbotten var det Kiruna som tappade sponsorer i och med sin strävan efter RFSL-certifiering 2014 då hela matchtröjan var i regnbågens färger.

Senast i januari i år tilläts inte handbollslandslagets lagkapten, Tobias Karlsson att spela med en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Enligt Svenska fotbollförbundet är det svårt att avgöra om det är tillåtet eller inte att spela med dessa hörnflaggor, men att det också krävs en anmälan för att beslut ska komma att tas i frågan.

Ännu ett lag som också har regnbågsflaggan med på planen är förra årets svenska mästare FC Rosengård där flaggan finns med på matchtröjan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".