"Välj en bild av hur det varit i veckan!" Åtta föräldrar väljer varsitt kort som start på näst sista föräldraträffen i Vägledande samspel.
1 av 2
"Välj en bild av hur det varit i veckan!" Åtta föräldrar väljer varsitt kort som start på föräldraträffen i Vägledande samspel. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Tvåbarnsmamman Andreea Masec är en av dem som går NLL:s föräldrakurs i Vägledande samspel.
2 av 2
Tvåbarnsmamman Andreea Masec är en av dem som går föräldrakursen i Vägledande samspel.

De lär föräldrar om känslor och hur de kan stötta sitt barn

Psykologen Maria Tiensuu: Det är inte hur du kan få barnet att göra som du vill
1:34 min

Istället för att peka ut rätt eller fel utbildas föräldrar i att bli lyhörda på sitt barn och barnets behov. Det är landstinget som håller i utbildningen som nu sprider sig över länet.

Programmet som landstinget nu utökar kurser i, bygger mycket på samspelet mellan förälder och barn. Att stärka det goda samspelet - och utveckla det som bär i relationen.

En av kursträffens två ledare, psykologen Maria Tiensuu, tycker att det är skillnad från många andra föräldrautbildningar

– Barn är individer. Det är därför jag är så förtjust i den här metoden som mer handlar om förhållningssätt och känslor och hur du kan stötta ditt barn. Inte nåt slags metod i hur du kan få barnet att göra som du vill.

Och metoden är nu på väg att sprida sig.

– Vi hoppas på att till hösten starta flera grupper i Luleå, eventuellt också i Piteå, säger Maria Tiensuu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".