Olavi Huhtala chef för SSAB Europa, Sakari Kallo produktionsschef, Nils Edberg platschef, Klas Sandström räddningstjänsten.
1 av 2
Olavi Huhtala, chef för SSAB i Europa, produktionsschefen Sakari Kallo, platschefen Nils Edberg, Klas Sandström vid räddningstjänsten. Foto: Amanda Bergsjö/Sveriges Radio
Sammanbitna representanter från SSAB, polis och räddningstjänst höll presskonferens efter dödsolyckan.
2 av 2
Sammanbitna representanter från SSAB, polis och räddningstjänst höll presskonferens efter dödsolyckan. Foto: Amanda Bergsjö/Sveriges Radio

SSAB: Det får inte upprepas

SSAB:s platschef Nils Edberg om dödsolyckan
2:33 min

I dag mötte representanter för SSAB media för att berätta om vad som hände när en 55-årig man dog i en arbetsplatsolycka i stålverket i Luleå. Platschefen Nils Edberg var märkbart tagen.

På fem år har fem medarbetare på SSAB i Luleå förolyckats, senast på onsdagen då en 55-årig man dog i samband med en besiktning av en travers.

– Ett oacceptabelt facit, sade Nils Edberg, platschef på SSAB Luleå, på en presskonferens i dag.  

Varför olyckan inträffade är oklart. Det finns inga misstankar om tekniskt fel. Besiktningen utfördes av 55-åringen ihop med en kollega som körde traversen. Båda beskrivs som erfarna och uppgiften var ett rutinarbete.

Kollegan får nu stöd av företagshälsovården.

– Han är ganska svårt chockad och medtagen, berättade Nils Edberg. 

Polisen utreder händelsen som rubriceras brott mot arbetsmiljölagen och vållande till annans död. Enligt preliminära uppgifter klämdes 55-åringen till döds.

– Det är en tung dag för oss, konstaterade Olavi Huhtala, chef SSAB Europe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".