Vittangi, vy mot Vittangi över Vittangi-suvanto, Torne- och Vittangiälvs sammanflöde.
Vittangi, vy mot Vittangi över Vittangi-suvanto, Torne- och Vittangiälvs sammanflöde fotat på 30-talet. Foto: Ullenius/Norrbottens Museum

Arkivpärla: Hilda i Vittangi om när hon åt morötter första gången

"När jag smakade började jag nästan kräkas"
5:14 min

I dagens arkivpärla ska vi få höra hur det var när Hilda Pettersson i Vittangi kom i kontakt med grönsaker för första gången. Det var i början av 1900-talet som första mötet skedde.

I en intervju gjord 1948 berättar hon att första gången hon smakade grönsaker var det var ingen höjdarupplevelse för henne. 

Det var en ingenjör från Stockholm som bodde tillfälligt på orten som hade beställt morötter och sockerärtor från huvudstaden och som Hilda sedan skulle tillaga. 

Hon hade ingen aning om hur hon skulle tillaga morötterna men tittade i en kokbok och beslutade sig för att göra morotsstuvning.

− När jag smakade började jag nästan kräkas och tänkte att jag förstört det, berättar Hilda. 

Men ingenjören tyckte att Hildas stuvade morötter smakade bra, vilket Hilda tyckte var konstigt. 

− Jag tänkte att det var grismat, berättar hon i intervjun från 1948. 

Mer om Arkivpärlor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".