Niklas Nordström i Almedalen. Foto: Anneli Lanner/Sveriges Radio
"Vi tyckte att det var intressant att följa utvecklingen i Austin", säger Niklas Nordström om sitt uppdrag på PR-byrån Prime. Foto: Anneli Lanner/Sveriges Radio
P4 Norrbotten granskar

Nordström: Alla ska värderas utifrån sakkunskap

1:48 min

"Det vore felaktigt om inte Luleå kommun anlitade den som är bäst." Det säger kommunalrådet Niklas Nordström efter avslöjandet att kommunen bröt mot inköpsreglerna när en PR-kompis till honom blev rådgivare i samarbetet mellan Luleå och Austin.

Som konsult på PR-byrån Prime deltog Niklas Nordström i aktiviteter som gick ut på att lyfta fram tillväxten i Austin, Texas, bland svenska makthavare.

– Prime hade inte så mycket annat att göra med det, än att vi var några som tyckte att här går det att lära av vad en annan stad har gjort och försöka föra över de erfarenheterna till Sverige, säger Niklas Nordström.

När han senare blev kommunalråd i Luleå fick två entreprenörer som samarbetat med Prime, skattefinansierade uppdrag i kommunen. En av dem är konsulten Niklas Wass i Falun.

Som P4 Norrbotten rapporterade tidigare i veckan bröt kommunen mot de egna inköpsreglerna om konkurrensutsättning när Wass anlitades som rådgivare i Austinsamarbetet.

– Vi tar beslut i Luleå kommun om att köpa tjänster av olika slag och det finns alltid personer som känner någon eller har en relation till någon, oavsett om det är politiker eller tjänstemän. Så att göra det här till någon särskild fråga, det håller inte, säger Nordström.

Niklas Wass var involverad i samarbetet mellan Luleå och Austin redan i början av september 2014, innan kommunstyrelsen beslutat att godkänna avsiktsförklaringen för utbytet mellan städerna.

–  Niklas Wass är den som är bäst i Sverige när det gäller nätverk, kunskaper och kontakt med Austin. Det vore direkt felaktigt om Luleå kommun inte anlitade den som är bäst i frågan.

Hur kan ni veta att han är bäst om inte tjänsterna konkurrensutsätts enligt regelverken?

– Det finns väldigt begränsat med konsulter som har sakkunskap inom olika områden också i det här fallet. De personer som finns kopplade till det här samarbetet har fått möjligheten att presentera sig och delta.

– Du måste fråga tillväxtkontoret om deras upphandling.

Men i just det här fallet bröt man mot reglerna.

– Jo, men det kan du inte fråga mig om, säger Niklas Nordström.

Som P4 Norrbotten berättat uppger tjänstemännen på Luleå kommuns tillväxtkontor att de bröt mot reglerna för att det var bråttom att knyta kontakter i Austin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista