Jeanette Eriksson, som fick fel svar på sitt cellprov, framför en tegelvägg.
Jeanette Eriksson arbetar som skolmåltidsbiträde i Råneå. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Hon fick fel svar på cellprovet

Jeanette Eriksson: Man funderar mycket
1:36 min

Jeanette Eriksson i Råneå lämnade ett gynekologiskt cellprov och fick höra att hon var frisk. Men sedan ringde det från Sunderby sjukhus. Det visade sig att bedömningen var fel.

Nya prover visade att hon hade drabbats av cellförändringar.

– Vad ska man säga? Jag blev nästan deprimerad, man funderar mycket, går mycket in i sig själv och funderar på vad som händer ifall jag blir, om jag blir sjuk, om jag får cancer. Vad händer med mig? Vad händer med min familj? Vad händer med mina barn? säger Jeanette Eriksson.

Telefonsamtalet kom fredag eftermiddag i slutet av 2015. Det var då hon fick veta att det cellprov hon lämnat ungefär ett år tidigare hade otydligheter. Två nya prov de kommande månaderna visade att hon hade cellförändringar.

Egentligen vet hon inte om hon är en av de 20 som friskförklarats av analysföretaget Unilabs, men som på grund av analysfel ändå visade sig ha cellförändringar.

Men när Jeanette Eriksson hörde om cellprovslarmet tyckte hon att hon fick en förklaring.

– Ja, min första tanke var ju att där har vi svaret till varför de helt plötsligt ringer mig ett år senare och vill att jag ska komma och ta nya prover.

I dag verkar det som att cellförändringarna har läkt ut. Men Jeanette Eriksson känner fortfarande en osäkerhet inför hur mycket hon kan lita på cellprovstagningen.

– Jag har lite svårt att göra det, alltså. Jag hoppas ju att det är fallet, men jag kommer att ha en osäkerhet framöver. Det är inget kul besked att få, men man får leva med den oron att det kan vara fel.

Relaterat

Mer om Region Norrbotten (sjukvård och politik)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".