Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef
Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef Foto: Polisen

Poliser som slutat ska lockas tillbaka

Micael Säll Lindahl: Det är ganska bra hos polisen
1:30 min

Polismyndigheten annonserar för att försöka locka tillbaka de före detta poliser som lämnat yrket. Men det blir ingen extra hög lön för de som återvänder.

Det här uppger Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef i Region norr.

– Det är inte så att man får högre lön för att man har varit anställd någonn annanstans, utan det är den kompetens man har kopplat till de arbetsuppgifter man ska utföra, som vi alltid måste göra en bedömning av, säger han.

Polisförbundet gjorde i fjol en undersökning som visade att 8 av 10 poliser funderat på att sluta. Undersökningen pekade även på att allt fler poliser hade valt att lämna jobbet.

Men nu vill alltså Polisregion nord försöka få tillbaka dem. Polisregion nord består av Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Myndigheten behöver allt mellan ordningspoliser, utredare och kriminaltekniker. Enligt Micael Säll Lindahl handlar det åtminstone om 10-15 tjänster.

– Många kommer ju tillbaka och säger att nu när jag har haft en annan arbetsgivare så inser jag att det jag gnällde om förut inte var så stora saker. Så många kommer ju tillbaka för att de har insett att det är ganska bra hos polisen, säger han.

Micael Säll Lindahl anser att polisen är en attraktiv arbetsgivare, trots att myndigheten är inne i stor omorganisation, som fått kraftig kritik.

– Det tror jag är helt naturligt, men, men i grunden så är ju polismyndigheten en stabil, pålitlig arbetsgivare. De flesta tycker att det är väldigt trevligt att vara anställda hos oss, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".