Mediehuset i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
1 av 3
Norrbottens-Kurirens och NSD:s chefredaktörer reste till USA i den delegation som samordnades av Luleå kommun. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert
2 av 3
Nils Funcke, expert på yttrandefrihet, menar att rågången mellan granskaren och dem som ska granskas måste vara tydlig. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Offert och program för resa till USA där chefredaktörerna deltog.
3 av 3
Inför USA-resan anlitade tidningscheferna, ihop med Luleå kommun och LTU, den PR-konsult som är kompis med kommunalrådet Niklas Nordström och som kommunen anlitade i strid mot sina egna regler om konkurrensutsättning.
P4 Norrbotten granskar

Chefredaktörer reste till USA med kommunalrådet

Mats Ehnbom, chefredaktör: Vi sitter inte i någons knä
2:01 min

NSD:s och Norrbottens-Kurirens chefredaktörer reste till USA i Luleå kommuns officiella delegation, med topptjänstemän och kommunalrådet Niklas Nordström (S). 

– Det vill ju till att medierna håller en klar och tydlig rågång gentemot dem som man ska bevaka, säger Nils Funcke, tryckfrihetsexpert.

I januari i år reste Mats Ehnbom, Norrbottens-Kuriren, och Kalle Sandhammar, NSD, till Austin och Washington i den delegation som samordnades av Luleå kommun. Det framgår när P4 Norrbotten granskar offerter, representationskvitton och listor över personer som har varit med på resorna i Luleås samarbete med Austin i Texas.

Samtidigt är det just Mats Ehnbom och Kalle Sandhammar som fattar utgivarbesluten när tidningarnas reportrar granskar kommunledningen.

– Jag ser inte någonting i den här resan och upplägget kring den som skadar vår trovärdighet. Skälet till att vi gjorde den gemensamt är att Norrbottens media är ett av Luleås största företag. Vi är ett medlemsföretag inom Luleå näringsliv. Det är självklart att vi nyttjar den möjligheten att få till en bättre studieresa i USA genom att slå följe med dem. Det innebär inte att vi på något sätt sitter i någons knä, säger Mats Ehnbom.

I delegationen ingick förutom kommunalrådet Niklas Nordström (S) och kommunala tjänstemän från både Luleå och Boden, även Matz Engman, vd för Luleå näringsliv, och representanter för Luleå tekniska universitet.

Mats Ehnbom och Kalle Sandhammar understryker att tidningarna själva bekostade resor och andra utgifter i samband med USA-resan, där delar av programmet var gemensamt med kommunledningen. De hänvisar också till att de reste i rollerna som vd respektive vice vd för Norrbottens media.

Enligt Nils Funcke sätter de ändå trovärdigheten på spel.

– Även om man tror sig ha en hög integritet och de facto också kan klara den där gränsdragningen och intressekonflikten som blir så är frågan hur allmänheten uppfattar ett alltför intimt samarbete mellan de lokala medierna och myndigheterna, säger Nils Funcke.

Själva anser sig inte chefredaktörerna äventyra allmänhetens förtroende.

– När jag tar på mig utgivarhatten så är jag fullkomligt osentimental och det får kosta de relationerna om det är så att det är journalistiskt relevant eller intressant att granska någonting, säger Kalle Sandhammar.

Före resan anlitade Norrbottens media gemensamt med Luleå kommun och Luleå tekniska universitet PR-konsulten Niklas Wass för att boka studiebesök och ”öppna dörrar” i USA. 

– Vår bedömning var att vi inte skulle ha kommit till Twitter och Google utan att komma som en stor delegation från Luleå näringsliv, helt enkelt. Den sammanhållande personen som gjorde det var Niklas Wass, på Wass Group, säger Mats Ehnbom.

Det rör sig om konsulten som kommunalrådet Niklas Nordström är vän med sedan sin tid på PR-byrån Prime och som Luleå kommun anlitat i strid mot de egna inköpsreglerna, vilket framgått i P4 Norrbottens granskning av Luleå kommuns samarbete med Austin.

Skulle en reporter på din tidning ha kunnat granska samarbetet mellan Luleå och Austin?

– Utan tvivel skulle de kunna göra det. Den typen av beslut när vi bestämmer oss för att granska olika saker fattas på en annan redaktionell nivå än där jag sitter, i de flesta fall. Det är nyhetschefer och redaktionschefer som tar de besluten. Och vi granskar Luleå kommun hela tiden. Ett exempel är Luleboaffären som vi lade ner väldigt stor kraft och möda på att granska, säger Mats Ehnbom.

Relaterat

Mer om P4 Norrbotten granskar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".