Chefredaktörerna deltog i representationsmiddag med kommunalrådet Niklas Nordström som värd.
1 av 2
Middagen på 1789 Restaurant kostade Luleås skattebetalare drygt 17 300 kronor. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Chefredaktörerna för NSD och Norrbottens-Kuriren deltog i en middag med kommunalrådet Niklas Nordström som värd.
2 av 2
När chefredaktörerna Mats Ehnbom och Kalle Sandhammar reste till USA i Luleå kommuns delegation deltog de i en middag där syftet var "utveckling av Luleå kommuns internationella arbete kopplat till USA". Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
P4 Norrbotten granskar

Chefredaktörer kritiseras för representationsmiddag

Kalle Sandhammar, NSD: Det var en affärsmiddag
1:41 min

NSD:s och Norrbottens-Kurirens chefredaktörer deltog i en representationsmiddag i Washington, med kommunalrådet Niklas Nordström som värd.

– Ja, dagen efter bjöd vi på middag, i Washington också. Den här middagen som kommunen bjöd på som vi valde att gå på var ju en middag där det var andra gäster. Det var som en affärsmiddag med andra gäster närvarande, säger Kalle Sandhammar, chefredaktör och ansvarig utgivare på NSD.

Det var den 14 januari i år som tidningscheferna bjöds på middag med kommunalrådet Niklas Nordström (S) som värd. Middagen för totalt 13 personer hölls på Restaurant 1789 i Washington DC. Notan för Luleås skattebetalare blev drygt 17 300 kronor. 

Kommunalrådets syfte med bjudningen var: "Utveckling av Luleå kommuns internationella arbete kopplat till USA".

– Universitetet var med på resan så de var med och bjöd en tredje kväll. Vi åt middag tillsammans tre kvällar under den här resan och vi tog varsin kväll helt enkelt, säger Mats Ehnbom, chefredaktör och ansvarig utgivare på Norrbottens-Kuriren.

Båda chefredaktörerna tillbakavisar att de skulle ha låtit sig bjudas på middagen, utan menar att de av praktiska skäl lät kommunen betala ena kvällen för att sedan bjuda tillbaka.

– Av praktiska skäl så kvittade vi det mot varandra men, annars så, all resa och uppehälle har vi betalat själva, säger Kalle Sandhammar.

Mats Ehnbom och Kalle Sandhammar uppger att de reste till USA i Luleå kommuns delegation i rollerna som vd respektive vice vd för Norrbottens media, och inte i egenskap av chefredaktörer och ansvariga utgivare.

– Om de ändå ska åka dit och har kontakter som vi kan ha nytta av så är det ju dumt av oss att inte utnyttja det. Vi samarbetar med en massa företag som vi granskar och den rollen hanterar vi. Det kan man se i våra spalter, säger Kalle Sandhammar som hänvisar till NSD:s publicering av en kritisk nyhetskrönika om Luleå kommuns samarbete med Austin.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke anser att chefredaktörerna tar en risk när de väljer att samarbeta med kommunledningen.

– Jag tycker att det är en olycklig sammanblandning av rollerna. Att man både ska representera den publicistiska verksamheten men även själva företaget i dess egenskap av företag. Under en lång tid så har man ju skilt mellan ordet och pengarna, säger Nils Funcke och fortsätter: 

– Men även om man nu skulle ha den här ordningen så finns möjligheten att minimera den här risken att det uppstår en tvivelaktighet kring trovärdigheten. Det skulle ha varit att chefredaktörerna skickade någon marknadsförare eller styrelsens ordförande på de här officiella resorna och sedan arrangerade sina egna resor i egenskap av utgivare och publicister.

Men de har ju betalat för resa och omkostnader, blir det inte okej då?

– Nej, jag tycker inte att det blir okej då. Det fråntar inte det här intrycket av att kommunen och medierna skulle ha samma intressen och samarbetar på olika plan, säger Funcke.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".