En del av samlingen i finska Närpes.
1 av 2
En del av samlingen i finska Närpes. Foto: Ida-Maria Björkqvist/YLE
Anders Wirdheim ansvarig för faunafrågor på Sveriges ornitologiska förening. Foto: Sof
2 av 2
Anders Wirdheim ansvarig för faunafrågor på Sveriges ornitologiska förening. Foto: Sof

Plundrade bon på ägg - härva i hovrätten

"Det bör avskräcka"
1:50 min

Den stora boplundrarhärvan i finska Närpes, som hade förgreningar till norra Sverige, är nu uppe för prövning i Hovrätten.

Ett års fängelse villkorligt och runt 2,3 miljoner i skadestånd i staten blev domen för Närpesbon i tingsrätten för ett drygt år sedan. Åklagaren hade yrkat på längre straff och 6,3 miljoner i skadestånd.

Både åklagare och försvar överklagade tingsrättens dom. I veckan ska hovrätten i Vasa ta upp målet

Det hela började med en utredning runt en boplundrare i Skottland. Den utredningen ledde vidare till Sverige och resulterade i att tre personer greps i den så kallade Stekenjokkshärvan.

Utredningen av den ledde vidare till mannen i Närpes, finsk polis kopplades in och när han greps hade runt 10 000 fågelägg i sin samling. Att det kommit ett antal domar som fått medial uppmärksamhet hoppas Sveriges ornitologiska förening ska ha en avskräckande effekt.

– Ja, man kan ju hoppas det. Man trodde att detta med att samla ägg tillhörde en förgången tid, men att det dyker upp flera fall under kort tid, visar att så inte är fallet, säger Anders Wirdheim, informatör på Sveriges ornitologiska förening.

Men det finns en risk när runt 10 000 ägg i Finland och tusentals i Sverige, många av dessa från sällsynta och hotade arter, beslagtagits och inte längre finns i samlarkretsar, är att priserna stiger ytterligare.

– Det finns alltid en sådan risk. Av det skälet driver vi frågan att kriminalisera att inneha äggsamlingar, även äldre samlingar, det borde vara förbjudet för privatpersoner, på så sätt skulle det vara lättare att komma till rätta med det här, säger Anders Wirdheim.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".