Ett objektglas till mikroskop, med cellprover.
1 av 2
Så här ser provet ut på ett objektglas. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio
Christer Kjellström är medicinskt ansvarig på företaget Unilabs.
2 av 2
Christer Kjellström är medicinskt ansvarig på företaget Unilabs. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.

Felmarginal på alla gynekologiska cellprover

Christer Kjellström: 70 procent av cellförändringarna hittas
1:27 min

20 norrbottniska kvinnor har visat sig ha cellförändringar som missats i undersökningar. Men ett enskilt gynekologiskt cellprov har en ganska stor felmarginal - även i normalfallet.

Länschefen för gynekologin, Anna Pohjanen svarar på frågor i P4 kl 15.30. Ställ din fråga på Facebook eller mejla p4norrbotten@sverigesradio.se

Träffsäkerheten på ett prov är ungefär 70 procent, berättar Christer Kjellström, medicinsk chef på Unilabs laboratorium.

Den största felmarginalen vid ett gynekologiskt cellprov uppstår vid själva provtagningen, då celler fångas upp från livmoderhalsen med en borste.

– När det gäller känsligheten vid ett prov så hittar man 70 procent av de cellförändringar som finns. Att man inte hittar fler beror på till stor del på att provtagningen är sådan att den inte har fångat de förändringar som finns, säger Christer Kjellström.

Det är kort sagt lätt att hamna fel, så att borsten inte får fatt i de celler som är förändrade. Av det här skälet uppmanar vården kvinnor att komma till alla tester. För ju fler test, desto större chans att hitta cellförändringar.

Om en kvinna går på tre tester under en tioårsperiod är det cirka 90 procents chans att hitta cellförändringar. Därför tycker Christer Kjellström att alla kvinnor ska komma till sina besök.

– Det är väldigt viktigt att man gör det. Det reducerar risken, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".