Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandling. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandling. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

LKAB: Vi välkomnar avgörande i domstol

Stefan Hämäläinen: Inget hot mot någon men gruvan är hotad
1:25 min

Gällivares kommunledning tycker att LKAB:s utspel om att gruvan i Malmberget kan stängas om man inte kommer överens i förhandlingarna kan tolkas som ett hot. Gruvbolaget håller inte med. 

-- Detta är inget hot mot någon men våran gruvverksamhet är hotad, säger Stefan Hämäläinen, direktör för standsomvandlingen på LKAB. 

Det handlar om hur mycket Gällivare kommun ska få i ersättning för kommunala lokaler som försvinner i Malmberget. LKAB uppger att man tar på sig att bygga ett nytt kunskapshus, ett äldreboende och en förskola.

Utöver de tre byggnaderna är bolaget redo att kompensera kommunen med en miljard kronor ytterligare. Men enligt Stefan Hämäläinen kräver kommunen nästan två miljarder kronor. 

– Vi ser en lösning på det problemet genom att vi får sätta igång att bygga de tre verksamhetslokalerna och undanröja hindren för fortsatt gruvdrift. Sedan kan vi fortsätta resonemanget kring den ekonomiska ersättningen, föreslår Hämäläinen.

Gällivare kommun menar att LKAB inte uppfyller det som överenskommits i deras gemensamma samverkansavtal. Något som kan komma att avgöras i rätten.

– Vi välkomnar ett avgörande i domstol, säger Hämäläinen. 

Kommunledningen poängterade dock på dagens presskonferens att man helst vill se att man kan komma överens i en förhandling. 

Relaterat

Mer om Gällivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".